Het Kruidengilde
shopping twee
Rootenstraat 9 / 1-3
B- 3600 Genk
tel. +3289352214
fax. +3289306224
Het Wei Proteïne Dieet


1. Wat en hoe is Wei(Whey) ?
2. Positieve eigenschappen van Wei proteïnes
3. Gebruik 


1. Wat en hoe is Wei(Whey) ? 

Wei is de vetvrije vloeistof die overblijft van de melk, na de kaasbereiding. Kaas wordt gemaakt door melk te laten stremmen (klonteren). Na het stremmen wordt de vloeistof gescheiden van de wrongel. Deze vloeistof heet (melk)wei. Het bevat een hoog gehalte aan onder meer proteïnes(eiwitten), vitaminen, mineralen en andere belangrijke inhoudstoffen als Immunoglobulines(afgekort Ig’s) of antilichamen en LACTOFERRINE. 
Deze proteïnes worden vaak gezuiverd en verkocht als wei-eiwitten. Gedroogd heten ze wei-poeder. Omwille van het feit dat wei veel waardevolle nutriënten bevat zijn er pas onlangs processen ontwikkeld voor de productie van hoge kwaliteit weiproducten met een hoog gehalte aan eiwitten en vitaminen. 
Er zijn diverse methodes om de proteïnes uit de melkwei te winnen nl. door microfiltratie, homogenisatie en ion-exchange… De meeste fabrikanten leveren wei proteïne poeders met een proteïne gehalte tussen de 35 – 90%. Hoe hoger het proteïne gehalte hoe beter het product. 
Naast de hoeveelheid proteïnes is de kwaliteit van de proteïne van belang. Proteïnepoeders die een hoog gehalte essentiële aminozuren bevatten hebben een hoge biologische waarde (kwaliteit). Wei proteïnes  hebben een hogere biologische waarde dan plantaardige eiwitten(bv. soja-eiwitten). De biologische waarde zegt iets meer over hoe de gekapte proteïnes of aminozuren in ons lichaam worden ingebouwd en gebruikt worden voor bv. de opbouw van de spieren en aanmaak van hormonen etc. 
Een van de belangrijkste kenmerken van een goede wei proteïne is het gehalte aan zwavelhoudende aminozuren(o.a. Cysteine en methionine) en BCAA’s. Hoe hoger dit gehalte hoe beter het product. Deze zwavelhoudende aminozuren zijn belangrijk voor de vorming van L- gluthatione die een belangrijke antioxidatieve rol speelt en het lichaam helpt te detoxificeren. De BCAA’s spelen een rol in de instandhouding van onze spieren. 

2. Positieve eigenschappen van Wei proteïnes

Gewichtsvermindering

Wei verhoogt het verzadigingsgevoel en verbetert de verhouding tussen spieren en vetweefsel. Onderzoek bevestigt dat een dieet met verhoogde inname van proteïnen bij ratten 2 genen stimuleert die het glucose metabolisme verbeteren¹ . Ratten op een proteïnedieet zouden meer glucose via de poortader naar de lever transporteren, waardoor de lever een verzadigingssignaal zou zenden naar de hersenen om minder te eten. 
Een wei proteïne dieet kan drastisch het lichaamsvetgehalte verminderen en de verhouding tussen spieren en vet verbeteren(BMI). Dr. Atkins is de grondlegger van het proteïnedieet. Een hoog verbruik van vlees heeft echter zo zijn nadelen(cholesterol, onreinigheden, dioxines....) Verder blijkt uit onderzoek dat weiproteines het gewicht effectiever doen verminderen dan een proteïnedieet op basis van vlees! Dit is ondermeer te verklaren aan de hand van het in Wei voorkomende CCK en GLP-1. Al deze stoffen komen in hoge mate voor in Wei,  minder in vlees en helemaal niet in de sojaproteïnes.  

“Wei balanceert je bloedsuikerspiegel, ideaal voor personen die vaak last hebben van  hypoglycemie”.
Wei bevat bioactieve stoffen die de afscheiding van 2 eetlust verminderenden hormonen verhoogt nl. cholecystokinine (CCK) en een glucagonachtige peptide-1 (GLP-1). Waar calcium caseïne(gekend als pro 80) slechts een soort geleffect op de maagwand veroorzaakt, geeft Wei via de darmen een verzadigingssignaal naar de hersenen. Vermits het bloedsuikergehalte constant blijft, blijven hongeraanvallen uit en kan men makkelijker een caloriebeperkt dieet onderhouden. 


Naar schatting lijden 20 - 30% van 40 plussers aan het Metabool Syndroom, dit is een chronisch stofwisselingsprobleem dat gekenmerkt wordt door overgewicht, gestoord bloedsuikergehalte, hoge bloeddruk, gestoorde cholesterolwaarden en stoornissen in de bloedstolling. Wei zou wel eens een belangrijke rol kunnen gaan spelen voor het voorkomen van dit metabool syndroom(Syndroom X) vermits het regulerend werkt op de suikerstofwisseling, de bloeddruk en cholesterol verlaagt!

Onderzoek toont aan dat een proteïnerijk dieet(30% van de calorieën)  de eetlust vermindert en gewichtsverlies veroorzaakt zelfs indien men niet aan het diëten is. Dus het drinken van een aantal shakes per dag zonder de koolhydraat inname te verhogen is reeds voldoende om je gewicht te verminderen!

1g eiwit levert slechts 4kCal (= 17kJ). 
Dus een goede proteïneshake van 30g levert slechts 120 kCal uitgezonderd 
de (lactosevrije)melk, ongezoete soja- en/of rijstemelk die men nog kan toevoegen. 


Immuniteit

Wei verhoogt de immuniteit door haar gehalte aan Immunoglobulines (afgekort Ig) of antilichamen en LACTOFERRINE. 
Dr. Budwig, een belangrijke vorser op het gebied van kanker en essentiële vetzuren(lijnzaadolie) raadt Cottage Cheese aan als proteïne bron. Cottage Cheese bevat veel zwavelhoudende aminozuren maar wei bevat er zelfs nog meer! Dr Budwig is gekend geworden door haar Budwig papje en heeft veel kankerpatiënten geholpen over gans de wereld. 

Lactoferrine

De lactoferrine in de Wei(komt in hoge concentraties voor in de moedermelk) is een bioactieve glycoproteïne die via uiteenlopende processen het lichaam beschermt tegen endogene en exogene belagers². Zo moduleert, coördineert en reguleert dit lichaamseigen melkeiwit de cellulaire respons en belemmert het via een unieke ijzerhuishouding een breed scala aan ziektekiemen en tumoren hun groei en reproductie. Verder profileert de stof zich als een krachtige antioxidant en creatief regisseur van cytokinen. Lactoferrine is antiviraal, antibacterieel³ en bezit ontstekingswerende eigenschappen.

Immunoglobulines

Wei is rijk aan immunoglobulines (afgekort Ig) of antilichamen. Dit zijn eiwitten die door de mens en andere gewervelde dieren worden geproduceerd als antwoord op het binnendringen van het lichaam van een lichaamsvreemde stof of lichaamsvreemde cellen, antigenen. Ze vormen daarmee een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Immunoglobulines komen in het bloed en in de extracellulaire vloeistof in weefsels voor.


Wei verhoogt de alertheid, concentratie en is rustgevend

Een onderzoek aan de universiteit van Maastricht toont aan dat whey de slaap kan verbeteren en de alertheid bij proefpersonen kan verbeteren. 

Het aminozuur Tryptofaan dat rijkelijk voorkomt in Wei verbetert de serotonine activiteit, vermindert cortisol en verbetert het gemoed onder stress(ref5). Andere voordelen van Wei 

Er zijn nog talloze andere onderzoeken die het belang van Wei benadrukken : 

- Osteoporosis

- Dunne darmkanker

- Leverbescherming

- Kanker en gluthatione

 - Chemopreventie

3. Gebruik 


Pure Wei(klik hier voor het aminozuren profiel van BiPro) is een ideale koolhydraatarme proteïnerijke maaltijdvervanger:  

Los 3 - 4 overvolle eetlepels zuivere wei proteïne(let op proteïne gehalte van 92 - 99%)  op in 30 – 35 cl. melk, sojamelk  of rijstemelk. Mixen met de blender. Laat even staan zodat de schuim zakt. 

Vermeng eventueel 1 soeplepel lijnzaadolie in de shake. Als u de smaak van lijnzaadolie niet lust kunt u ook capsules nemen. Het vermengen van lijnzaadolie met de proteïnes werkt synergetisch en heeft zo zijn voordelen(zie budwigpapje). De zwavelhoudende aminozuren binden zich aan de vetmolecules en worden zo makkelijker opgenomen. 

Drink de shake langzaam op!  U kunt de shake eventueel op smaak brengen met een koolhydraatarm zoetmiddel(bv. Xylitol, Tagatose of met ongezoet bessendiksap). Drink dagelijks 2 – 5 shakes of meer naar behoefte. De shaker goed uitspoelen(anders gaan de zwavelhoudende aminozuren snel ruiken!)

Eet geen koolhydraten tijdens het shaken. Dus geen brood, aardappelen, frieten, pasta en rijst tijdens het weidieet. 
Het is de bedoeling om slechts één koolhydraatrijke maaltijd per dag te eten, namelijk de hoofdmaaltijd. 
U eet dan 8 uren tijdens de nacht en acht uren tijdens de dag geen zetmeelrijke koolhydraten. Het lichaam schakelt dan makkelijk over op de vetstofwisseling, tevens ontlast u uw pancreas(insuline). 
Voor meer informatie over te vermijden of aan te bevelen koolhydraten, klik hier. 

Tussendoor mag u wel zetmeelarme koolhydraten eten als salades, soepen en dergelijke. Het eten van soep is van belang vooral bij mensen met een lage bloeddruk. Eet echter geen brood, rijst, pasta… bij de soep of salade!

Tijdens de koolhydraatrijke hoofdmaaltijd eet u kleine porties zetmeelhoudende koolhydraten(dus niet teveel aardappelen, rijst, brood en pasta). Eet voldoende verse groenten(150g/dag), fruit(2 - 3 stukken/dag), en een handvol zaden en noten. Voor meer informatie over de verschillen tussen koolhydraatarme proteïnerijke diëten(Atkins, South beach etc.), klik hier in pdf...

Voorbeeld Schema :

8 uur : Drink een Wei proteïne shake, drink granenkoffie of groene thee

10 uur : eet een stuk fruit(vb. alle bosvruchten, rode bessen, frambozen, meloen, watermeloen, mango, appel, peer…  Uitzondering : Eet geen druiven, ananas en bananen)

12.00 - 13.00 uur : Eet een koolhydraatrijke maaltijd met voldoende verse groente(150g), 
vis of vlees(100-150g). 
Overdrijf echter niet met de zetmeelhoudende koolhydraten(aardappelproducten, pasta, brood en rijst)!

12- 14 uur : Drink een Wei proteïne shake(na een koolhydraatrijke maaltijd krijg je vaak honger!)

16 uur : Drink een tas thee of koffie en eet een proteïne reep met een laag gehalte aan koolhydraten. 

18.00 uur…. Drink een shake naar behoefte

19.00 uur : Een tas verse groentesoep of salade zonder brood, rijst of pasta.
Drink een shake naar behoefte

Wees matig met alcohol. Rode wijn valt te prefereren boven bier! 
Drink steeds voldoende water. 1 liter extra water is geen overbodige luxe! 

Drink 5 tassen groene thee per dag. 

Supplementen : 

Supplementen die je helpen bij de stimulering van de vetafbraak zijn : 

-Carnitine: 1500mg/dag
-CLA: 4g/dag
- Q 10: 200mg/dag

Deze combinatie geeft je een ongelooflijke energie boost en stimuleert je vetafbraak en concentratie. 

Neem voldoende beweging. 20 minuten aerobisch trainen om de dag is reeds voldoende om je stofwisseling met 15% te verhogen!

Van belang zijn verder essentiële vetzuren met name lijnzaadolie en/of visolie. Indien u langer dan 3 weken dit dieet volgt is het belangrijk voldoende essentiële vetzuren tot u te nemen. Neem dagelijks 2 - 3 soeplepels lijnzaadolie of neem visolie(500mg EPA/dag). 


Recepten : Klik hier(Engels) 

Nuttige Links : 

http://www.wheyoflife.org/


Verwijzing: 

1.- Mithieux G, Misery P, Magnan C, Pillot B, Gautier-Stein A, Bernard C, Rajas F, Zitoun C. Portal sensing of intestinal gluconeogenesis is a mechanistic link in the diminution of food intake induced by diet protein. Cell Metab. 2005 Nov;2(5):321-9.. 
2.- Baveye S, Elass E, Mazurier J, Spik G, Legrand D: 'Lactoferrin: a multifunctional glycoprotein involved in the modulation of the inflammatory process'; Clin. Chem. Lab. Med. 37(3):281286, 1999.
3. - Dial EJ, Hall LR, Serna H, Romero JJ, Fox JG, Lichtenberger LM: 'Antiobiotic properties of bovine lactoferrin on Heliobacter pylori'; Dig. Dis. Sci. 43(12):27502756, 1998.
4. - Yoo YC, Watanabe S, Watanae R, Hata K, Shimazaki K, Azuma I: 'Bovine lactoferrine and lactoferricin, a peptide derived from bovine lactoferrine, inhibit tumor metastasis in mice'; Jpn. J. Cancer Res. 88(20):184190, 1997.
5. - American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 71, No. 6, 1536-1544, June 2000
© 2000 American Society for Clinical Nutrition.